Wat is het PAVA-bewustzijnsmodel en de ervan afgeleide Geluksmeter ?

Het PAVA-bewustzijnsmodel, zoals Joost Vanhove het voorstelt in zijn boeken 'De Spiegel van Helder Bewustzijn' en 'De Geluksmeter' is een diepgaand holistisch ontwikkelingsmodel voor zelfreflectie en bewustwording. Het is ontstaan uit de schat aan informatie die hij verzamelde in de loop van 33 jaarervaring als coach en 25 jaar als trainer.

Joost bracht al deze kennis samen in één duidelijk en praktisch model dat hij  15 jaar lang verder perfectioneerde en uittestte in zijn coachpraktijk. 

Op basis van heel diverse methoden van bewustzijnsgroei, waarvan hij de sterktes en zwaktes goed kent, bracht hij alle factoren in kaart die het meest je graad van efficiëntie, geluk en zingeving bepalen. Ook de onderlinge connectie tussen al die factoren wordt op een overzichtelijke en herkenbare manier duidelijk gemaakt.

Het PAVA-bewustzijnsmodel is een van de meest complete en diepgaande ontwikkelingsmodellen. Dit maakt deze methode zeer efficiënt voor elke vorm van zelfreflectie, pedagogie, coaching en leidinggeven.

Philippe De Jonge (coach)

Basisreeks De Geluksmeter

Deze compacte workshop richt zich tot ieder die wil kennismaken met PAVA en die zich dit krachtig werktuig voor bewustzijnsgroei wil eigenmaken. Er is geen voorkennis vereist voor deze cursus.  

6-daagse opleiding tot Gelukscoach (PAVA-bewustzijnsmodel)

Deze opleiding is een compacte, kwaliteitsvolle postmasteropleiding waarin alle vaardigheden en attitudes aangeleerd worden die nodig zijn om op een professionele manier anderen te kunnen begeleiden met het PAVA-bewustzijnsmodel.

De voorwaarde om deze opleiding te mogen starten is dat je al bekend bent met De Geluksmeter.

Doel van het PAVA-bewustzijnsmodel en de Geluksmeter

 • Deze unieke, oplossingsgerichte methode voor persoonlijke ontwikkeling creëert stap voor stap helderheid en overzicht binnen alle levensgebieden. Ze vormt zo een totaalbenadering die vlot je graad van bewustzijn meet en je peil van levenswijsheid naar een hoger niveau tilt, zowel bij jezelf als bij een ander. 
 • PAVA vormt ook een zeer effectief kader om in het leiding geven en aansturen van anderen, efficiëntie te verbinden met integriteit en zingeving.
 • PAVA biedt ook een volledig kader om levensvraagstukken op te lossen en thema’s uit de actualiteit te verhelderen. Dankzij de PAVA oefeningen  ben je in staat om in alle facetten van je dagelijks leven meer levensvreugde en zingeving te creëren, zowel in je relaties, op het werk als in je innerlijke groei.

Voor wie?

Iedereen kan onmiddellijk aan de slag met dit model:

 • wanneer je je persoonlijke ontwikkeling wil boosten 
 • wanneer je anderen gericht en efficiënt professioneel wil begeleiden.

 De methode werkt voor iedereen en in alle mogelijke situaties.

voor wie

Met PAVA bouw je stap voor stap aan een hoger niveau van bewustzijn.

Naast lezingen en workshops of korte reeksen over PAVA geeft Joost  ook PAVA opleidingen voor professionele begeleiders en leidinggevenden.

Hoe werkt het PAVA-bewustzijnsmodel en de Geluksmeter?

Iedereen leeft op elk moment vanuit een specifieke basishouding ten opzichte van zichzelf, van anderen, van situaties en van het leven als zodanig.

Die fundamentele attitude toont zich op 4 specifieke terreinen:

 • in de zintuiglijke waarneming
 • in de emotionele houding
 • in de mentale richting
 • in fysieke actie.
   

Je niveau van bewustzijn -voor elk deze 4 specifieke terreinen- kleurt al je ervaringen in hoge mate en bepaalt of je je goed voelt bij datgene waar je mee bezig bent en of je er al dan niet succesvol in bent.

De afkorting PAVA staat voor deze 4 specifieke terreinen die het meest de kwaliteit van je leven bepalen: 

 • Perceptie: situaties zuiver kunnen waarnemen, ongefilterd door je interpretaties.
 • Acceptatie: alles volledig accepteren zoals het is. Dit betekent niet dat je ermee akkoord gaat of je erbij neerlegt.
 • Visie: gericht zijn op wat je wil en op wat het beste is voor alle betrokkenen. Je bent dus niet gericht op de moeilijkheden of op wat je niet meer wil. 
 • Actie: daadkrachtige actie met effect.

   

 Met behulp van PAVA word je je bewust van de samenhang tussen deze 4 kwaliteiten. Tegelijkertijd leer je ze ook goed van elkaar te onderscheiden.

Resultaat

Je bewustzijnsniveau stijgt in steeds meer situaties voor elk van de 4 PAVA-kwaliteiten, en daardoor bereik je meer levensvervulling.

Dit gaat gepaard met het ervaren van de volgende kwaliteiten: efficiëntie,inspiratie,creativiteit, vertrouwen,productieve samenwerking,innerlijke rust,vrijheid,intuïtie,vreugde... wat we kunnen samenvatten als zelfrealisatie.

resultaat